Det finns många sätt att beskriva personligheter. Nu tänker vi främst på konsumenter i en köp eller servicesituation. Man kan t ex dela upp folk i fyra olika grupper beroende på vad dom tycker är viktigt.

Även om det är en grov generalisering så hjälper modellen till att stödja personalen i kundfronten med deras kundbemötande.

Våra fyra personligheter…

  • Trygga Tage
  • Försiktiga Fille
  • Sociala Sussi
  • Viktiga Vickan

Trygga Tage är en person som har struktur och koll på läget. En bestämd uppfattning om vad som gäller. Han har läst på och bildat sig en uppfattning. Han tar inga risker och är möjligen nyfiken på nya saker men skulle aldrig köpa något annat än beprövade klassiker.

Det härliga med Tage är att han (det kan naturligtvis vara en kvinna, men hen är ett så trist ord i text) är lojal och kan bli en kund för livet om man möter hans behov på rätt sätt.

Det gäller att visa att du är minst lika påläst som Tage utan att det blir en tävling. Om någon vinner en tävling är det någon annan som förlorar. Vi vill inte ha några förlorare här! Men du måste vara seriös i din relation till det Tage är ute efter. För det är han!

Det är viktigt att köpbeslutet är rätt. Din uppgift är att hjälpa Tage fatta rätt köpbeslut. Om du lurar in honom på fel spår kommer han garanterat stå vid returdisken inom 24 timmar. Och då är han inte så lätt att göra glad igen.

Visa gärna någon ny modell, men bara för att den klassiska modellen ska kännas så mycket säkrare att satsa på. Det kan ta en del tid att hjälpa Tage men belöningen är potentiellt stor då han kommer tillbaka som stamkund.

3 tips om Tage

  • Var påläst
  • Ha tålamod och se helheten
  • Hjälp Tage fatta köpbeslutet

Läs mer om Tage och de andra personligheterna i StigFrams kostnadsfria eBook “Servicesskolan”.