Ett företag är en mycket kraftfull organism. Den får snabbt eget moment och egna prioriteringar. I många fall går det ut över kunderna. Det blir med tiden viktigare att få till processer som löper smidigt och personalen kan med tiden glömma bort kunderna då dom blir förblindade av interna rutiner och sin egen situation.

Det verkar finnas en slags gravitation inåt som gör att man automatiskt tänker mer på sig själv än på kunden. Det är krävs alltså en aktiv handling att vara kundfokuserad. Försök se din verksamhet genom kundens ögon. Hur skulle du själv vilja att saker fungerade? Hur skulle du själv vilja bli behandlad?

Det är första steget. Fundera sedan på vilken typ av person du är och vilka personlighetstyper dina kunder har. Vissa söker trygghet och vill ha hjälp medan andra vill reda sig själva och fatta beslut på egen hand. Det finns många modeller som beskriver personligheter. Ett sätt är att grovt dela in personer i fyra personlighetstyper. Alla behöver behandlas på olika sätt.

– Trygga Tage
– Fräcka Fille
– Sociala Sussi
– Viktiga Vickan

Läs mer dessa personligheter och om hur man bygger en kundservicefokuserad kultur i vår kostnadsfria eBook “Servicesskolan”.