Vill du bli en mer attraktiv arbetsgivare? Vårt främsta tips till dig är att säkerställa er onboardingprocess.

brooke-cagle--uHVRvDr7pg-unsplash

Kostnaden för onboarding av nya medarbetare är ofta en gravt underskattad del i en rekryteringsprocess, något man sällan tänker på och än mindre räknar på. Trots det är onboardingen för många befattningar den största kostnaden vid personalomsättning.

Självaste introduceringen (onboarding) av den rekryterade spelar därför en allt större roll i syftet att motivera nyanställda så att de verkligen kommer in i företaget och stannar kvar.

Hur hjälper du din medarbetare att behärska jobbet snabbt? Matchar du den nya kollegan med en eller flera kompetenta go-to personer som kan förkorta vägen från fråga till svar? Gör du en introduktion till företagets värderingar och visioner så att den nya medarbetaren kan komma väl in i företaget och leverera därefter?

Det finns goda skäl att se till att en ny kollega får en bra start, känner sig inkluderad och är nöjd med den goda onboardingen.

En studie från Oxford University drar slutsatsen att en glad medarbetare är 13% mer produktiv än en missnöjd medarbetare.

Arbetsglädje är vanligtvis ett uttryck för både professionellt och socialt välbefinnande. Därför är det inte bara jobbets uppgifter som måste vara i fokus under onboarding. Du bör också fokusera på att den nya medarbetaren får en samhörighet med arbetsplatsen och kollegorna.

Hur ska ni hantera era nya medarbetare Generation Z?

Nästa generation tågar in på arbetsmarknaden och ställer krav på dig som vill anställa dem. Generation Z (personer som är födda mellan 1997–2012) står enligt kantarsifo för hela 1,5 miljoner av Sveriges befolkning, och är generationen som kommer efter Millenials (1981–1996). Båda generationerna är digitala, men Gen Z har vuxit upp med sociala medier och den digitala världen är självklarhet för dem på ett helt annat sätt än tidigare generationer.

De är snabba på att inhämta kunskap och tekniskt mer välutrustade än någon generation tidigare. Generation Z ser mot arbetslivet med blandade känslor. De ställer höga krav – både på arbetsgivare och på sig själva – och oroar sig över att inte räcka till. Men de har också ambitioner att skapa den nya världen, med vägledande ideal både i det lilla och det stora.

Z-generationen beskrivs ofta som idealister, individualister och entreprenörsdrivna. Det är den första generationen som levt hela sina liv uppkopplade. När de nu börjar äntra arbetsmarknaden kommer det ställa nya krav på arbetsgivarna.

Generation Z har ett högre krav på medmänsklighet och trygghet på arbetsplatsen – både i klassiska frågor som anställningstrygghet och fasta arbetstider, men framför allt emotionellt.

Generation Z ställer utöver ren anställningstrygghet höga krav på lyssnande och omtänksamma arbetsgivare, en trevlig stämning på arbetsplatsen och att få känna sig uppskattade för sitt arbete och insats – inte bara för ”goda siffror” i någon databas. Även tydliga och meningsfulla mål ligger högt på önskelistan. När arbetsgivarens egna mål domineras av automationens logik, blir den attraktiva arbetsgivaren den mellanmänskliga, meningsfulla och omtänksamma som bryr sig om sina anställda.

Ledarskapet är dock överlag viktigt för att engagera Generation Z, och därmed blir det också lite hotande och ses som svårt – bara en femtedel vågar sig på att säga att de vill bli ledare, långt mindre populärt än en karriär som specialist.

Den organisation som lyckas värva unga och ge dem självförtroendet att leda andra i sin egen generation har troligen mycket att vinna.

Den välkända kocken och krögaren Fredrik Eriksson som vi sett som återkommande gäst på Tv4 och som idag driver Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum har sedan flera år arbetat systematiskt med en anpassad lösning för att kunna säkerställa sin onboardingprocess. Det ger nya medarbetare möjligheten att snabbt oavsett ålder och bakgrund att snabbt komma in i arbetet, och leder till högre kunskapsnivå och kvalitet från dag ett.

”Vi ser att StigFrams produkt blir en konkurrensfördel för oss och det hjälper oss utveckla vårt arbete inom employer branding. Våra medarbetare lär sig det mesta om vårt företag och vad som är viktigt inom Fredrikfamiljen redan innan deras första arbetsdag. Det skapar en trygghet för den nyanställda att de har koll när de kommer första dagen vilket gör att de snabbare kommer in i verksamheten och in i sin roll. De får en positiv start på sin karriär hos mig och vi hoppas det leder till en minskad personalomsättning”. citat

– Fredrik Eriksson

Vill ni ge nyanställda en professionell introduktion och samtidigt ta steget mot att bli en mer attraktiv arbetsgivare?Skräddarsy en digital introduktion och ge dina nyanställda en attraktiv och flexibel start på det nya jobbet

I dagens konkurrens om medarbetare gäller det att göra allt för att vara en attraktiv arbetsgivare. En professionell introduktion ger större möjlighet för medarbetaren att snabbt komma in i arbetet, och leder till högre kunskapsnivå och kvalitet från dag ett.

Nyfiken på att veta mer om hur StigFram kan hjälpa ert företag med eran onboardingprocess? Maila till info@stigfram.se så bokar vi gärna upp ett möte och berättar mer.

Må väl där ute.

#stigfram #ledarskap #engagerademedarbetare #digitalaverktyg #onboarding #kunskapsomgörskillnad

(Källor: Kantarsifo, Kairos Future, Universum, Gen Z på arbetsplatsen)