KURS

Introduktion för dig som är ny i restaurangbranschen

Den här digitala utbildningen är för dig som är ny i restaurangbranschen. Jobbar du i servis eller bar, som runner eller cafébiträde? Då är du inte bara varmt efterlängtad av din nya arbetsgivare, utan även av alla de gäster som du snart kommer att få träffa. Din roll är nämligen av största vikt för gästens upplevelse eftersom det är du som levererar det viktiga första intrycket.

KURSMÅL:

Du som är ny i branschen får en grundläggande och heltäckande introduktion till de viktigaste delarna. Du kommer snabbare in i rollen och känner lust och glädje och kan möta gästerna på ett professionellt sätt.

MÅLGRUPP

Personer som är helt nya inom branschen, främst för servis,
bar, runners & café.

KURSINNEHÅLL

Utbildningen pågår under 6 veckor, 1 lärarlett utbildningspass, á 3,5 timmar, per vecka och totalt ca 8 timmar eget arbete.  Total tid är ca 4 heldagar. Utbildningen varvas med uppgifter, lärarledda digitala träffar samt filmer.

I utbildningen får vi en introduktion och ger dig rätt kunskap och alla verktyg du behöver för att snabbt komma in i rollen och bli en av branschens nya stjärnor.

Modul 1: Gästen i Fokus- service & bemötande
Du är ansiktet utåt och möter dagligen gästen. Din roll i mötet är av största vikt för gästens upplevelse. Det är du som levererar det, för gästen, så viktiga första intrycket. Valet av vår egen attityd kan alltså antingen ”förskingra eller förädla” varumärket och företagets möjligheter på marknaden. Vi får här förståelsen för vikten gällande mitt val av attityd i mötet med gäst till hur jag uppmärksammar gästen och vågar vara proaktiv i mötet.

 Modul 2: Grundläggande branschkunskap
Förutom att ha koll på gästservicen behöver vi förstå restaurangen i sin helhet. Vad finns för olika roller inom restaurangen, vad för krav och förväntningar är kopplade till dessa roller och vem är egentligen vem som är chef över vem?
Vi lär oss även om alkohollagen och vad jag som servitör/bartender behöver ha koll på gällande servering av personer. Vi kommer även lära oss ”restaurangens språk”. Vad är tex en assiett, en karaff och vad innebär pocherad, halstrad, picklad.

Modul 3: Inför service
Inför service till gäst behöver vi se till att restaurangen är uppdukad och förberedd. Här lär vi oss, ur, ett hygieniskt sätt, hur vi putsar glas och bestick, hur vi rengör bord och hur vi dukar upp ett standarsbord inför service med allt vad det innebär. Vi går igenom vikten av vår personliga hygien och på en grundläggande nivå (för målgruppen service, bar, cafe) hur vi hanterar livsmedel.

Modul 4: Servering till sittande gäst
Här lär vi oss, genom att titta på många filmer, hur vi öppnar vin, serverar vin, hur vi greppar tallrikar/bärteknik och serverar sittande gäst till hur vi dukar av. Vi går igenom tågordningen från det att gäst kommer till gäst lämnar. I vilken ordning tar vi beställning, serverar vatten till att vi jobbar med merförsäljning.

 Modul 5: Lönsam omsorgsförsäljning
Under detta pass kommer vi till avsnittet då vi verkligen pratar med gästen. Hur inleder vi vår konversation, hur vi undersöker gästens behov genom öppna frågor och hur ger vi förslag. Vi behöver ha koll på våra produkter för att kunna sälja rätt samt kunna inspirera till mer sälj. Den riktiga nyckeln till framgång är den så viktiga omsorgsförsäljningen. Att utan att på minsta sätt ”pracka på” gästen extra varor gäller det att med hjälp av tilläggsprodukter göra gästen ännu mer nöjd.

 Modul 6: Hantera en missnöjd gäst
Vi avslutar utbildningen med att prata om hur vi hanterar en missnöjd gäst. Här får du lära dig vad du kan och behöver göra för att få en gäst nöjd eller åtminstone mindre missnöjd. Vi tittar på olika anledningar till att det uppstår konflikter och vad du kan göra för att hindra det. Vi tittar på varför det är så viktigt att vi tar hand om gäster som har åsikter och feedback. När denna dag är över ska du känna att du blivit starkare i dessa ibland jobbiga situationer med att hantera invändningar o missnöje i gästmötet

 Konsulter:
Jan Jacobsson
Emilie Söderlind

Pris per person: 9.950 kr
Är ni många och hellre köper en egen grupp kontakta Titti Ström 0707217214, titti.strom@stigfram.se

Befinner sig ert företag i Göteborgsområdet? Då kan ni få utbildningen kostnadsfri genom ett ESF projekt. Vänligen anmäl er på följande länk.

PERSONER SOM BIDRAR TILL ATT SÄTTA UTBILDNINGENS INNEHÅLL SAMT FILMATISERADE DELAR ÄR:

Fredrik Eriksson: Fredrik utsågs till Årets Kock när han arbetade som souschef på Eriks Fisk. Han var senare verksam på Fjäderholmarnas krog och på Villa Källhagen som kökschef och delägare. 2005 började han driva Långbro värdshus för att 2018 öppna restaurang Nationalmuseum. Genom åren har han även medverkat flitigt som TV-kock och är sedan 2005 ordförande i föreningen Årets Kock.

Patrik Högberg: Patrik har lång erfarenhet av branschen i roller som restaurangchef, källarmästare, food & beverage manager, hotellchef, hovmästare på företag som Edsbacka krog, Villa källhagen, Profilrestauranger/Stadshuset (där han var ansvarig för Nobelfesten), Smådalarögård, Långbro Värdshus. Patrik är idag platschef för Restaurang Nationalmuseum.

Anita Stefanovic Wirentoft: Anita har vuxit upp i en restaurangmiljö och själv gått den långa vägen. Med en ekonomisk utbildning i grunden har hon genom åren skaffat sig en gedigen erfarenhet av restaurangbranschen i roller som hovmästarinna, festvåningsansvarig, restaurangchef och restaurangkoordinator. Anita har även jobbat utomlands med service och arbetar sedan 2013 som legitimerad yrkeslärare, inriktning servering, på Rönnowska skolan i Helsingborg där hon utbildar gymnasieelever på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.

David Enemark: David har jobbat i krog- och matbranschen i trettio år. David startade sin karriär på Ulriksdals värdshus där han fick jobba under den legendariske köksmästaren Karl Heinz Krücken. Sedan dess har han bl.a. drivit Dykarbaren ute på Sandhamn samt CousCousCatering. År 2010 öppnade David ”davidathome”, en restaurang i sitt privata hem på ön Tranholmen med mat i toppklass. 2020 deltog David i TV4s “Kockarnas Kamp” där han kom på 3e plats.

Anmälan!

Fyll i formuläret så återkommer vi med bekräftelse samt mer detaljer kring din anmälan!