Vikten av att ha en tydlig och professionell introduktion för dina nyanställda kan inte tryckas på nog. Precis som vi i föregående blogginlägg nämnde så kan det helt enkelt vara avgörande för att vara en attraktiv arbetsgivare. Listan kan göras lång på hur du stegvis kan göra för att få dina nya medarbetare upp på benen fort och tryggt genom en detaljerad veckoplan. Det många arbetsgivare dock missar är att introduktionen egentligen bör starta redan innan den nyanställda ens satt sin fot på det nya jobbet.

Tänk efter, när är en person som mest ”pepp” på att lära sig nya saker och mest villig att suga in all fakta som kommer in hens väg? Självklart, innan hen ens börjat, så att man kan leverera ett fantastiskt första intryck och visa sig kunnig redan från dag ett.

Papper kommer, papper går, det som finns digitalt består

Stora organisationer har självklart ett välfungerande intranät idag, där tydliga instruktioner om hur den stegvisa inskolningen för nyanställda ska se ut, dit alla anställda får access och enkelt kan hitta information, eller hur? I det digitala 2018 är fortfarande en introduktion till en ny arbetsplats i majoriteten av alla introduktioner baserad på papper, papper från igår, papper från idag, och vänta, ”det där är inte senaste upplagan du fått kring vår organisationsstruktur, den uppdaterades för några veckor sedan”.

Det behöver inte ens vara upp till dig som arbetsgivare att ha koll på alla papper, det handlar lika mycket om att kunna säkerställa lärandet hos den nyanställda. Vad händer om den nyanställda lägger papper i sin byxficka efter första dagens genomgång, och andra dagen har personen på sig ett par andra byxor? Introduktionen, papper med företagets vision, säkerhetsrutiner och framtida gemensamma mål ligger i tvättmaskinen, troligtvis aldrig riktigt inlärda, om ens lästa. Och hur säkerställer man då inlärning av alla papper utan att framstå som en skola med läxförhör i klassrum?

I samband med att man anpassar sitt företag efter den nya världens teknologi, digitaliserar processer och uppgraderar system, glöm inte att även introduktionen bör digitaliseras, uppdateras och generellt ses över. Papper kring t.ex. mål, vision och säkerhet som råkar köras i tvättmaskinen i en byxficka blir i längden en onödigt dyr historia, på flera sätt.